Ruokapohdiskeluja
Mikä ilo onkaan katsella tyytyväisen näköistä lehmää vasikka vierellään. Hän nuolaisee vasikan päätä ja jatkaa märehtimistä eli ruuan pureksimista silmät puoliummessa.
Kun lehmä on onnellinen, myös hänen maitonsa on onnellista. Energia siirtyy, tämähän on itsestään selvää.
Tiedekin jo myöntää, että runsas lihan syönti altistaa syövälle. Itseäni kiinnostaa se, onko mielenterveyden ongelmilla yhteyttä eläinperäisten tuotteiden käyttämiseen. Vaikka länsimaalaisten ihmisten fyysiset perustarpeet ovat kunnossa, niin masennus ja ahdistus lisääntyvät.
Ajatelkaa eläintä, joka matkaa satoja kilometrejä peläten matkalla teurastamolle. Siellä taas uusi, outo paikka vastassa. Eläimen stressitaso on erittäin korkealla jo paljon aikaisemmin kuin oman kuoleman kohtaaminen on edessä. Eläimen kärsimyksen lisäksi teemme haittaa itsellemme syömällä tätä kärsimystä sisältävää energiaa.
Teurastuksesta tuskin voi tehdä onnellista tapahtumaa, mutta lypsämisestä voi. Kun vasikka imee emoaan tai emo nuolee vasikkaansa samalla kun ihminen lypsää, niin lehmä erittää maitoonsa oksitosiinihormonia, hyvänolon hormonia, silloin maidosta tulee " erittäin onnellista".
Aidossa, näin tuotetussa maidossa on monia muitakin hyviä ominaisuuksia. Esim B12 vitamiinia saa eläinperäisistä tuotteista ja gheen eli kirkastetun voin terveysvaikutukset ovat hyvin tunnettuja. Fyysisten terveysvaikutusten lisäksi ghee tasapainottaa mieltä ja edistää aivotoimintaa.
Pakollistahan maito ei ihmiselle ole. Sen voi korvata ravintona esim. kauramaidolla.
Usein kuulee ihmisten perustelevan lihan ja maidon syöntiä valkuaisen saannin vuoksi. Kasveistakin valkuaista saa riittävästi. Soija on kiistelty valkuaiskasvi. Esim. Brasiliassa on tuhoutunut laajoja alueita sademetsää soijaviljelmien vuoksi. Ilmastovaikutukset ovat valtavat tämän vuoksi.
Suomeen tuodaan vuosittain 150-200 miljoonaa kiloa soijaa, josta 85% menee eläinten rehuksi. Lihan ja kananmunien tuotannossa soijaa kuluu useampi kilo tuotettua lihakiloa kohti. Koko maailman soijantuotannosta vain 6% menee ihmisten ruuaksi. Järkyttävää!
Jopa vegaani voi olla kokonaan ilman soijan käyttämistä. Proteiinina toimivat silloin erilaiset pavut ja herneet, siemenet, kuten hamppu, auringonkukka ja seesami. Pähkinät, seitan ja täysjyväviljat, joista erityisesti haluan mainita kotimaisen nyhtökauran. Ja jopa sen kiistellyn soijan käyttäminen ihmisravinnoksi on ilmastoystävällisempää kuin soijalla kasvatetun pihvin syöminen.
Meillä lehmät nauttivat laiduntaen kesästä. Pikku Lakshmi sai korviinsa pakolliset korvamerkit. Radhe, nyt 10 kk ikäisenä siirtyi Narayanin kanssa omalle laitumelleen, josta aidan takaa yhteys edelleen Shaila Putri äitiin. Shaila laiduntaa Skandan ja Lakshmin kanssa. Lehmän lempeydestä kertoo se, että Shailakin antaa Laksmin imeä maitoaan.
Pikkuisella on siis kaksi äitiä nyt huolehtimassa.