Elämän eliksiiri

10.09.2018

Makea vesi on suomalaisille itsestäänselvyys, mutta globaalisesti katsoen kokoajan niukkeneva luonnonvara. Veden riittävyys on yksi maapallon suurimmista haasteista seuraavien vuosikymmenten aikana.

Alle sadasosa maapallon vedestä on suoraan ihmisten käytettävissä. Ilman puhdasta juomavettä elää 780 miljoonaa ihmistä ja 2,5 miljardilla ihmisellä ei ole käytössä kunnollista käymälää. Joka kuudennella ihmisellä ei ole käytössä luotettavaa vesilähdettä, josta saisi päivittäin 50l puhdasta vettä. Suomessa tuo määrä vedetään vessanpytystä alas.

Vedentarve kasvaa väestönkasvun, sekä talouskasvun myötä. Vuoteen 2030 mennessä sen oletetaan kasvavan 40% yli nyt käytettävien vesivarojen, joten ihan pikku ongelmasta ei ole kyse. Ottaen huomioon, että vesivarojen hallinta on jo nyt kestämättömällä pohjalla monilla alueilla. Dramaattisimpia esimerkkejä löytyy Pakistanista, Kiinasta, Intiasta, Egyptistä, Perusta, Meksikosta, Chilestä jne. Näistä maista tuodaan meille paljon vettä kasteluun tarvitsevia tuotteita, kuten puuvillaa, riisiä, avokadoja. Paikalliset asukkaat kärsivät vesipulasta, jotta länsimaalaisille saadaan vientituotteita.

Vesi onkin Suomen maatalouden kilpailuvaltti. Täällä tuotetulla ruualla on pieni vesijalanjälki. Kulutamme vuosittain vain 2% uusiutuvista makean veden varastoistamme.

Suomalaisten kokonaisvesijalanjälki on 1727m3/vettä/hlö/v, vähän maailmanlaajuista keskivertoa isompi. Tämä koostuu 47% ulkomaalaisten tuotteiden vaikutuksesta.

Makeasta vedestä kuluu maatalouteen 70%, teollisuuteen 19% ja kotitalouksille 11%.

Suomessa maitolitran tuottamiseen kuluu vettä vain 5l, kun luku on maailmanlaajuisesti 1000l. Laitan tähän muutamia muita esimerkkejä siitä, montako litraa vettä kuluu kiloon tuotetta maailmanlaajuisesti katsottuna.

suklaa 24000 l/kg

naudanliha 15000

puuvilla 10000

sianliha 6000

juusto 3200

kananmuna 3300

riisi 2500

soija 2150

mango 1800

avokado 1000

persikka 910

banaani 790

appelsiini 560

kurkku 350

peruna 290

kaalit 237

tomaatti 214

Valtaosa suomalaisten vesijalanjäljestä koostuu liha -ja maitotuotteista ( 39% yhteensä). Myös kahvin, teen ja kaakaon osuus on yllättävän iso 13%.

Meillä lehmät jatkavat päivittäistä laidunnusta, kun sää on pysynyt edelleen vuodenaikaan nähden lämpimänä ja kuivana. Yöksi heidät otetaan sisälle navettaan turvaan, sillä susilauma opettaa nyt pentujaan metsästämään. Päivisin vartiointitehtävää hoitavat Lakshmi-vasikan kokoiset laumanvartijakoirat, jotka ovat jalostettu eläinten suojeluun. Olemme saaneet valtiolta myös sähköistettyjä petoaitoja, koska susi on Suomessa rauhoitettu eläin.

Valehtelisin, jos väittäisin, että yhteiselo susien kanssa olisi helppoa, kun on laiduntavia kotieläimiä. Kyllä ne aiheuttavat pelkoa, lisätyötä ja lisäkustannuksia. Mutta pedotkin kuuluvat ekosysteemiin. Positiivisesti ajateltuna onhan se melkoinen kokemus, kun näkee suden omalta terassilta. Villi luonto ympärillä, maaseudun rauha, en sitä vaihtaisi kaupungin vaaroihin ja vilinään.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita